Etik, diskussion, debat og kommentarer

Indtast din email her hvis du vil have besked i din indbakke når et nyt indlæg udgives.


Debataftener, konferencer og fagforeningsarrangementer i 2025

Debataftener og en debatdag LEV Vestjylland er vært for en debataften i Holstebro d. 5. marts 2025 kl. 18.00-20.30. Jeg skal tale om, hvorfor vi kan være tavse vidner til krænkelser. Der kommer…

0 Comments4 Minutes

Konferencer, debataftener og fagforeningsarrangementer i 2024

Konferencer SUS afholder konference d. 13. marts 2024 i Middelfart om psykologisk tryghed og forråelse. Læs mere på SUS konference som desværre allerede er udsolgt. SUS er også vært for en…

0 Comments5 Minutes

Mere eller mindre åbne arrangementer i 2023

Hvis jeg ikke besøger din arbejdsplads i 2023, så ses vi måske i Tórshavn, på en konference, hos din fagforening eller hos Autismeforeningen. På de mere eller mindre åbne arrangementer får jeg lov…

0 Comments2 Minutes

”Forråelsens ansigter” – en ny podcastserie

De forfærdelige mediesager, der afslører krænkelser og forråelse, bliver ved med at dukke op indenfor samtlige velfærdsområder: kostskoler, plejehjem, bosteder, dagpleje, asylcentre, hospitaler,…

3 Comments9 Minutes

Når det faglige råderum bliver for lille, opstår den moralske stress

Imens Reformkommissionen arbejder på at finde vilde løsninger på vilde problemer, så kunne der fordel arbejdes på at skabe fagligt råderum til enkle løsninger på hverdagsproblemer. Lad mig give et…

0 Comments14 Minutes

En rørende bog om recovery og rehabilitering

Finn Blickfeldt Juliussen har skrevet en forunderligt rørende bog om Recovery-orienteret rehabilitering. Han bruger de samme ord og vendinger, som jeg har hørt og læst andre steder mange gange før,…

0 Comments5 Minutes

Åbne arrangementer og fagforeningsarrangementer i efteråret 2021 og foråret 2022

I håbet om et efterår og en vinter uden for mange corona-aflysninger har jeg lavet denne oversigt over, hvor man kan møde mig det næste års tid. Jeg taler stadig mest om forråelsesrisikoen, men der…

0 Comments7 Minutes

Der er ingen skurke i en konflikt

I Kolding er en konflikt blevet så fastlåst og ødelæggende, at en ægtefælle føler sig nødsaget til at filme medarbejderne fra hjemmeplejen, og at medarbejderne er nødt til at nægte at komme i…

4 Comments18 Minutes

Forråelsesrisikoen var til debat på Kommunaløkonomisk Forum 2021

Min opgave på Kommunaløkonomisk Forum var at beskrive, hvad der kendetegner henholdsvis en sund arbejdsplads og en forrået arbejdsplads. Jeg fik 2-3 minutter til det. Det var med en vis nervøsitet,…

3 Comments10 Minutes

Problemerne med psykisk slid kræver hver deres batteri af løsninger

Mere præcision, når vi taler om psykisk slid Drøftelserne om psykisk slid har været svære, fordi der er blevet talt om stress som alt lige fra travlhed til udbrændthed – og alle mulige variationer…

0 Comments6 Minutes

Fem lydartikler om forråelsesrisikoen og en om robusthed

Fordi jeg selv har stor glæde af andres podcasts og lydbøger, har jeg nu fået indlæst seks artikler med forskellige vinkler på forråelsesrisikoen - og lidt om robusthed. Artiklerne er blevet indlæst…

0 Comments2 Minutes

Tanker om følelser midt i en pandemi

Siden corona-virussen for alvor kom til Danmark har jeg undladt at mene noget på de sociale medier, og jeg har takket nej til at medvirke i interviews. Jeg kunne mærke, at jeg var alt for bange til,…

10 Comments25 Minutes

Man kan hjælpe andre for meget – og så er der også myten om curling

Jeg vil dele dette afsnit fra min kommende bog om motivation for at få jeres tanker om kunsten at hjælpe andre. Afsnittet stammer fra kapitlet om , hvad professionel hjælp er. Risikoen for…

10 Comments22 Minutes

Et foredrag og tre podcasts om forråelse – og nogle refleksionsspørgsmål til de professionelle

På Socialstyrelsens VISO-konference i december 2018 fik jeg 35 minutter til at fortælle om forråelsesrisikoen i det professionelle arbejde. Det blev min rekord i at fatte mig i korthed. Jeg fortalte…

0 Comments13 Minutes

Sommerferielæsning om magt og afmagt, gruppedynamikker, inklusion og eksklusion – og om at undgå quick fixes

Kære jer, der er ved at samle en bunke gode bøger til sommerferien. Måske kan der blive plads til tre af årets fagbøger i bunken? En bog om fængselsbetjentenes arbejdsbetingelser – og hvad det gør…

0 Comments10 Minutes

“Når gode mennesker handler ondt” som lydbog

Det må være ud fra devisen ”hellere sent end aldrig”, at lydbogen nu kommer næsten 6 år efter bogudgivelsen. Oplæseren af bogen er Birgitte Ohsten, som man kan få sat ansigt på og læse mere om på…

4 Comments1 Minutes

Spørgsmålet om behovsudsættelse: skumfiduser og psykologiens replikationskrise

I ledige stunder skriver jeg på en bog om det professionelle motivationsarbejde. Det skrider langsomt frem, og der er meget stof. Jeg har bl.a. skrevet om behovsudsættelsestræning, men jeg er ikke…

12 Comments24 Minutes

Hovedbrud: Kunsten at foretage perspektivskifte

”Sådan bør en fagbog skrives!” var min tanke efter at have læst Hovedbrud. Hjerneskade fra tre perspektiver. Hovedbrud er skrevet af Chalotte Glintborg, Elsebeth Krog Fønsbo og Simon Fønsbo. I bogen…

4 Comments15 Minutes

Konflikthåndteringskursus i foråret 2019 i Vejle

Nu er der endnu en mulighed for at møde underviserne Michael Danielsen, Birgitte Gammeltoft, Grethe Pedersen, Trine Uhrskov og undertegnede på et 6-dages konflikthåndteringskursus. Denne gang i…

0 Comments1 Minutes

En praktiker-efteruddannelse og nogle åbne arrangementer henover efteråret og vinteren

Det er den viden, som alle medarbejdere og ledere har i fællesskab, som for alvor ændrer på praksis. Derfor sætter jeg stor pris på, at mere og mere af min tid går med temadage og oplæg ude på…

0 Comments6 Minutes

Et par forslag til sommerferielæsningen …

… hvis nu man skulle få trang til faglitteratur, når man alligevel restituerer i skyggen ved poolen eller i hængekøjen. I al ubeskedenhed vil jeg gøre opmærksom på den litteratur, som jeg i foråret…

0 Comments11 Minutes

Folkemødet 2018 – intens debat, professionel lydhørhed og politisk videns-resistens

Bekendt med kritikken af Folkemødet som værende elitært og blot et skalkeskjul for at drikke fadøl på skatteydernes regning var jeg spændt på for første gang at skulle deltage som debattør. Jeg…

0 Comments17 Minutes

Diskussionen om låste døre er værd at drøfte

Det skabte overskrifter i medierne i januar 2018, at Socialtilsyn Øst havde afgjort, at de låste døre og havelåger på to bosteder var ulovlige. Mediedebatten kom til at handle om bekymrede pårørende…

2 Comments10 Minutes

Nyt kursus om konflikthåndtering – hvordan kan vi som professionelle blive bedre til at forstå konflikter med borgere, pårørende og hinanden?

Når jeg kommer rundt på arbejdspladserne oplever jeg, at der er en stor efterspørgsel på viden om, hvordan man håndterer de fastlåste konflikter, der kan opstå mellem professionelle, borgere og…

0 Comments3 Minutes

Åbne arrangementer i første halvår af 2018

Her i starten af et nyt år er jeg taknemmelig for at kunne bladre rundt i en 2018-kalender, der allerede er spækket til bristepunktet med spændende aftaler. Jeg ærgrer mig dog lidt hver eneste gang,…

0 Comments8 Minutes

Det er ikke magten, men afmagten der bekymrer mig

Igennem efteråret har jeg via mails frem og tilbage haft en samtale med psykolog Joachim Meyer. Resultatet udkom i sidste uge og kan læses her: Det er ikke magten, men afmagten der bekymrer mig.…

2 Comments14 Minutes

Faglig ledelse er afgørende, når det handler om stress og forråelse

Endelig fik jeg taget hul på at skrive lidt om faglig ledelse. Det er først i årene efter udgivelsen af Når gode mennesker handler ondt, at det for alvor er gået op for mig, hvor afgørende faglig…

7 Comments12 Minutes

Tegn på forråelse på et plejecenter – og risikoen for mere forråelse i kølvandet på en mediesag

Plejecentret Blomstergården kom i medierne d. 30. juli 2017, da TV Øst kunne fremlægge skjulte lydoptagelser, hvor medarbejdere talte hårdt til Inger Lise, som bor på Blomstergården. Man kan se det…

4 Comments31 Minutes

Efteruddannelse i neuropædagogik / neurorehabilitering i 2018 og (halv)åbne arrangementer i efteråret 2017

Efteruddannelsen i neuropædagogik og neurorehabilitering på Filadelfia udbydes igen i 2018. Der er plads til 28 deltagere, som mødes mandage for at høre en række eksperter og for at drøfte med…

0 Comments7 Minutes

Mit første besøg på Færøerne

Det var en storslået oplevelse at besøge Færøerne for første gang. Jeg kommer til at bruge en del tid på at fordøje de mange indtryk fra mødet med professionelle og pårørende. Dertil kommer…

1 Comment11 Minutes

Det er menneskeligt at fejle – en tilhørers indtryk fra en temadag om forråelse

Som foredragsholder tænker jeg tit på, hvad tilhørerne monstro tænker på, imens jeg står og taler. Jeg vil nødig spilde tilhørernes tid, så jeg prøver at sørge for, at hver sætning er…

0 Comments2 Minutes

Når velfærd sendes i udbud, bliver det dyrere og dårligere

En række sjællandske kommuner har sendt den professionelle hjælp til deres udsatte unge i alderen 15 – 23 år i udbud, som det så smukt hedder på kommunalt nydansk. Det betyder, at private…

10 Comments24 Minutes

Åbne arrangementer med min deltagelse i 2017

Det er efterhånden ved at være en tradition, at jeg to gange om året laver et opslag om de arrangementer, hvor jeg deltager, og hvor der er mulighed for at interesserede kan tilmelde sig. Jeg er lidt…

4 Comments7 Minutes

Søges: Eksempler på retfærdiggørelse af forråede handlinger

Haves: 30 sider til at beskrive risikoen for forråelse. Hans Reitzels Forlag ønsker at udgive en bog om professionelle samtaler og empatiske relationer, og jeg er blevet bedt om at skrive et kapitel…

0 Comments5 Minutes

dorthe-birkmose-sosu-fyn

Endnu et 5-dages neurorehabiliteringskursus i Odense i 2017

Sammen med Chalotte Glintborg, Randi Starrfelt og Inge Wilms vil jeg for tredje gang udbyde et 5-dages kursus om neurorehabilitering. Denne gang bliver det i Odense d. 5. og 6. september og d. 3., 4.…

12 Comments2 Minutes

P1 Morgen satte tabuet om forråelse på dagsordenen idag

Lyt til de tre radio-indslag om forråelse her:  P1 Morgen d. 3/8 2016 om forråelse Kl. 6.45 fortalte social- og sundhedsassistent Heidi Møller Madsen og jeg om, hvad forråelse er og hvordan det helt…

0 Comments5 Minutes

Åbne arrangementer i resten af 2016

Hermed en opdatering af listen over de åbne arrangementer, hvor jeg medvirker i resten af 2016. Der er nemlig blevet knoklet med efterårsprogrammerne den sidste måneds tid for, at det meste kunne…

5 Comments10 Minutes

Spørgsmålet om hvorvidt idéen om udviklingsalder hører hjemme i neuropædagogikken

Spørgsmålet om udviklingsalder vil nok kun interessere den gruppe af professionelle, som er stødt på idéen om at sammenligne voksne med børn – og børn med yngre børn. For andre professionelle vil…

2 Comments25 Minutes

Fra en aften sammen med fagforeningen LFS

En januaraften hos Landsforeningen for Socialpædagoger mundede ud i denne artikel af journalist Anna Louise Stevnhøj: Der er en chance for at overleve intakt som pædagog. Og det gælder ikke kun for…

0 Comments1 Minute

Mine planer om mindre neuropædagogik, mere neurofaglighed og meget mere rehabilitering

Jeg har haft nogle gode år med neuropædagogikken. Siden 1999 har jeg undervist på den et-årige tværfaglige neuropædagogiske efteruddannelse i Odense; og siden 2010 har jeg stået for en tilsvarende…

13 Comments11 Minutes

Bag låste døre – om forråelsesrisikoen i fængslerne

Journalist Casper Fauerholdt har skrevet en e-bog om, når forråelsen i personalegrupperne i de danske fængsler fører til overgreb på de indsatte. Det er en sober og nøgtern gengivelse af…

0 Comments7 Minutes

Foredrag, konferencer og temadage i 2016

Lige om hjørnet venter 2016, og jeg er ved at danne mig et overblik over en fyldt kalender. For mig bliver 2016 et godt og intenst nyt år med hensyn til foredrag rundt om i Danmark - og med et par…

2 Comments12 Minutes

Endnu et 5-dages kursus i neurorehabilitering – denne gang i København

Neurorehabiliteringskurset i Odense blev hurtigt fyldt op, og ventelisten var lang; så jeg fik lavet en aftale med de to andre undervisere om at gentage kurset. Denne gang afholder vi det i…

2 Comments1 Minutes

Neuropædagogisk efteruddannelse på Filadelfia udbydes igen i 2016

Der er stadig 4 ledige pladser tilbage på holdet på den neuropædagogiske efteruddannelse på Filadelfia. Interessede kan orientere sig i programmet for Filadelfia 2016. Første undervisningsdag er d.…

2 Comments3 Minutes

Et essay i psykologernes fagmagasin om forråelse

For første gang skriver jeg til psykologer om forråelse. Ulrikke Moustgaard, som er ny redaktør på Magasinet P, gav mig muligheden for at skrive et essay. Resultatet udkom i fredags og kan læses her:…

15 Comments8 Minutes

Hvad bruges pengene i det offentlige egentlig til?

I 2015 var de samlede offentlige udgifter på 1.092 milliarder kroner (Kaspersen & Nørgaard, 2015). Jeg ville gerne se et samlet budget for samtlige milliarder. Jeg kan se på mine ture rundt i…

5 Comments3 Minutes

Rehabilitering – et nødvendigt fagbegreb, men også et skævvredet buzzword

Rehabiliteringsbegrebet er ikke nyt. Men det er nyt, at der er taget en politisk beslutning om, at alle borgere med erhvervet hjerneskade, sindslidelse, demens, udviklingshæmning, misbrug og…

6 Comments15 Minutes

Åbne arrangementer i 2015 og 2016

Min kalender er godt fyldt op med foredrag og temadage det næste halvandet år. Jeg er taknemmelig for den store interesse for at drøfte etik og faglighed; men jeg må desværre takke nej til mange…

4 Comments4 Minutes

Landsforeningen Autisme sætter spot på problemet med forråede professionelle

Autismebladet ”Det gode & det onde” kan vise sig at blive afgørende for kampen for at sætte forråelsesrisikoen på den politiske dagsorden. Der stilles skarpt på de utallige barske oplevelser, som…

5 Comments10 Minutes

5-dages kursus om neurorehabilitering for ledere og medarbejdere

Professionelle, der har taget den tværfaglige neuropædagogiske efteruddannelse på UCL og Filadelfia, har i årevis efterspurgt en "2´er". Nu er den her endelig! Fokus er på neurorehabilitering, da…

14 Comments2 Minutes

En pårørendes beretning om manglende faglighed og forråelse i ældreplejen

Som gæsteskribent på min blog har Anne Marie Jørsfelt skrevet dette indlæg om et barsk møde med ældreplejen. God læselyst - og kommentér endelig. Skulle man have lyst til at skrive direkte til Anne…

9 Comments19 Minutes

Skævvridning af resiliensbegrebet er på vej

Som en del af det positive nysprog ser man bl.a., at vigtige fagbegreber skævvrides. Det ses med begreber som inklusion, anerkendelse, rehabilitering, recovery og sundhed, hvor begrebernes…

3 Comments13 Minutes

Tværfaglig neuropædagogisk efteruddannelse på UCL i Odense 2015/2016

Det nye og forbedrede program for den tværfaglige neuropædagogiske efteruddannelse ligger nu klar. Programmet kan ses her. Konceptet er enkelt: Vi mødes hver torsdag kl 9.30 - 15.30 i skoleåret…

25 Comments3 Minutes

Forråelsen eksisterer også blandt sygeplejersker

Som første gæsteskribent på min blog har sygeplejerske Mia Rasmussen skrevet dette indlæg på baggrund af hendes og en medstuderendes bacheloropgave om forråelse. God læselyst. Og jeg håber, at nogen…

0 Comments13 Minutes

Er der evidens for neuropædagogik?

Jeg bliver indimellem spurgt om, hvorvidt der er evidens for neuropædagogik. Evidens-spørgsmålet bliver tilsyneladende mere og mere presserende. Det er umiddelbart et enkelt og rimeligt spørgsmål,…

7 Comments6 Minutes

Journalistisk udgave af ”Når gode mennesker handler ondt” i Nordjyske

Som foredragsholder har jeg altid nogle idéer om, hvilke budskaber jeg gerne vil have frem. Jeg tænker tit på, hvad tilhørerne mon får med sig fra et foredrag. Man står jo dér og ser på tilhørerne –…

5 Comments4 Minutes

Personaler fra Solhaven frifundet – hvad kommer det mon til at betyde?

De tolv anklagede personaler fra døgntilbuddet Solhaven blev idag frifundet fra de 72 anklager om vold mod tyve unge mennesker i perioden 2005-2012. Jeg så et tv-klip fra retssalen, hvor der blev…

3 Comments5 Minutes

Så blev kalenderen ajourført frem til sommer

Langt de fleste af mine jobs er lukkede arrangementer på arbejdspladser rundt omkring. Men indimellem bliver jeg inviteret til at holde foredrag og workshops på de mange fyraftensmøder, årsmøder og…

3 Comments1 Minute

Et par kommentarer til dronningens og statsministerens nytårstaler

Traditionen tro lytter jeg til dronningens nytårstale i en håbefuld forventning om, at hun skal gentage successen fra 1984, hvor hun revsede befolkningen ved at kritisere vores ”manglende gæstfrihed”…

6 Comments6 Minutes

Nytårstanker

Der er noget særligt ved at skulle i gang med et nyt år, alt imens vi går rundt og ønsker hinanden ”Godt nytår”. Jeg håber, at 2015 bliver et godt år for alle dem, der har brug for professionel hjælp…

2 Comments34 Minutes

Anmeldelse af Svend Brinkmanns bog “Stå fast – et opgør med tidens udviklingstvang”

Det er sjældent at se en fagbog få så meget mediebevågenhed, som ”Stå fast” fik. Jeg tror, at psykolog Svend Brinkmann nåede at være i samtlige danske medier i løbet af efteråret. Det siger noget om,…

9 Comments9 Minutes

Er det tabuiseret, at lærere og pædagoger mobber børn i folkeskolen? To slettede afsnit fra en kommende faglig artikel.

Jeg blev bedt om at skrive om en artikel til et temanummer om fysiske magtanvendelser i folkeskolen. Jeg fik lov til at udvide emnet til at handle om såvel fysiske som psykiske magtanvendelser, og…

7 Comments7 Minutes

Første oplag af bogen, som kaldes “en sniger”, er solgt

Første oplag på 1500 bøger er solgt på det første år efter udgivelsen, og der sælges nu løs af andet oplag. Jeg ved egentlig ikke, hvad jeg havde forventet. Jeg har jo ingen erfaring med bogsalg.…

5 Comments4 Minutes

Et billede på den tiltagende samfundsmæssige forråelse

Som en del af jer nok har læst i aviserne (Kristeligt Dagblad, Politiken, Berlingske) eller set på facebook, tog radio24syv-journalisten Ayse Dudu Tepe dette billede i weekenden: En gruppe…

2 Comments4 Minutes

Ny dvd om “vores tolkninger af andres adfærd” er på vej …

Dette er en overspringshandling! Jeg burde nemlig lige nu gennemse preview-optagelsen af et foredrag, som jeg holdt i fredags. Jeg har bare et meget lille - faktisk ikke-eksisterende - behov for at…

2 Comments5 Minutes

August Landmesser og evnen til at sige fra

Jeg er glad for, at et interview - lavet engang i vinteren -  som blot skulle have været en kort bogbeskrivelse, endte med at blive en længere artikel, som kommer i denne måneds Børn & Unge: Børn…

0 Comments1 Minutes

Åben mail til tre fagforeninger om faglige fællesskaber

Jeg har netop trykket på ”send” på tre enslydende mails til lederne i FOA, Socialpædagogernes Landsforening (SL) og Dansk Socialrådgiverforening (DS). Som jeg tidligere har skrevet her på bloggen, så…

12 Comments12 Minutes

Anbefaling af sommerferielitteratur: Temaerne er kritik, frimodighed og ulydighed

Sommerferietiden indebærer forhåbentlig masser af restitution og mulighed for at nyde den ufattelige luksus ”at have god tid”. Måske bliver der endda tid til at læse lidt af den faglitteratur, som…

0 Comments10 Minutes

Hvordan forhindrer vi, at personale bliver syge af arbejdet?

Torsdag aften d. 26. juni 2014 fik jeg endelig muligheden for at møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted efter at have fulgt hans arbejde på afstand. Mødet foregik i Århus hos Social- og…

1 Comment9 Minutes

Tanker om faglighed og kamp – efter afslutning af ét neuropædagogik-hold og gensyn med et andet

I dag har vi traditionen tro afholdt en gensyns- og evalueringsdag på den neuropædagogiske efteruddannelse på University College Lillebælt. Hverken i Odense eller i Dianalund evaluerer vi i…

1 Comment7 Minutes

Status på hvad jeg går og sysler med for tiden

Det er desværre længe siden, at jeg sidst har skrevet på bloggen. Jeg har haft travlt med at tage rundt i landet og fortælle om risikoen for forråelse, og jeg har brugt resten af tiden til at få…

13 Comments4 Minutes

Første konklusioner fra Fagbladet FOAs undersøgelse af forråelse

På fagbladet FOA er journalist Signe Højgaard gået grundigt til værks i forsøget på at forstå risikoen for forråelse. Hun har gennemført en større spørgeskemasundersøgelse blandt FOAs medlemmer. Jeg…

0 Comments1 Minute

Bør personale styre eller støtte andre? Den klassiske diskussion, om hvorvidt vi bør have en styrende tilgang eller en ikke-dirigerende tilgang til at hjælpe andre mennesker, bliver mere og mere aktuel.

I aviserne læser jeg, at jobcentre har hyret private vagtværn for at beskytte personalet mod de såkaldte troublemakers, der protesterer mod den behandling, som de får af systemet. Jeg møder gennem…

8 Comments34 Minutes

Informationer om inklusionsprojektet og magtanvendelserne i folkeskolen modtages gerne

Jeg er netop blevet kontaktet af tidsskriftet Unge Pædagoger, som ønsker at lave et temanummer om magtanvendelser i folkeskolen. Jeg skal skrive en 10-12 sider lang artikel om mine tanker om risikoen…

5 Comments3 Minutes

Lidt reklame for en konference om mennesker med udviklingshæmning og psykiske lidelser

Oligofrenipsykiatrien på Århus Universitetshospital fejrer d. 21. og 22. maj 2014 deres 25 års jubilæum med en to dages konference om arbejdet med mennesker med udviklingshæmning og sindslidelser.…

0 Comments2 Minutes

DR3: ”Ond, ondere, unødvendigt manipulerende journalistik”

I går aftes kom første afsnit af DR3s programserie ”Ond, ondere, ondest”, hvor værten er journalist Mikkel Frey. Femten danske mænd havde meldt sig til et eksperiment, hvor de har fået at vide, at…

38 Comments11 Minutes

Tanker ved årsskiftet

Den sociale konstruktion, som vi kalder nytår, lægger op til eftertænksomhed både i form af tilbageblik på 2013 og spekulationer over, hvad 2014 vil bringe. Når gode mennesker handler ondt Personligt…

6 Comments19 Minutes

Fællesbetegnelsernes indlejrede umenneskeliggørelse – hvad skal vi kalde hinanden?

På opfordring vil jeg gengive de overvejelser om fællesbetegnelser og kategoriseringer, som jeg gjorde mig i forbindelse med, at jeg skulle skrive ”Når gode mennesker handler ondt”. Jeg ville helst…

0 Comments13 Minutes

Hvorfor er det så vigtigt at undlade den private snak, når vi er på arbejde?

Borgere spørger mig, om de virkelig behøver at lytte til personalets fortællinger om deres børn, ferier, vægtproblemer osv. Personaler spørger mig, om det ikke kan betragtes som relationsarbejde og…

0 Comments11 Minutes

Gruppens kompetencer er noget ganske andet end summen af individernes kompetencer

Efter min bog er udkommet, er jeg blevet kontaktet af fagfolk og journalister, som afkræver mig konkrete svar på, hvad man kan/bør gøre, når man mærker forråelsen. Det er en fair forespørgsel. Jeg…

2 Comments14 Minutes

Temanummer i Socialpædagogen: Magt, empati og forråelse

Fagbladet Socialpædagogen har idag udgivet et temanummer, hvor der bliver taget fat på tabuet om forråelse. Det er tankevækkende læsning. Jeg har haft fornøjelsen af at blive interviewet til artiklen…

2 Comments1 Minute

Tanker om at sende anmeldereksemplarer af bogen

I forbindelse med min bogs udgivelse skulle jeg tage stilling til, hvem der skulle modtage et anmeldereksemplar. Det gav sig selv, at alle bladene fra fagforeningerne for personale, der arbejder med…

15 Comments4 Minutes

En fantastisk bog om livsfarlig ledelse

Ledelsesrådgiver Christian Ørsted har skrevet en tankevækkende og letlæselig bog om myterne om anerkendelse, teamwork, motivation, coaching og personlig udvikling. Endelig kom bogen, der gør op med…

8 Comments3 Minutes

Og så råbte jeg af fjernsynet igen … et eksempel på moderne kommunalpolitik, der vækker minder om historiske krænkelser.

Det negative sprogbrug er bestemt lige så farligt som det positive sprogbrug. Hvor det positive sprogbrug kan være appellerende med sin hyggelige, tilforladelige og idylliserende stil, lægger det…

4 Comments8 Minutes

De positive fortællinger undergraver fagligheden og indeholder et foruroligende menneskesyn

Der verserer flere positive fortællinger om, at man selv bestemmer, om man ser vandglasset som halvt fyldt eller halvt tomt, samt at blomsterbuketterne ikke bør gives til de sygemeldte men til de…

3 Comments10 Minutes

Gad vide, hvor vi er på vej hen i dansk socialpolitik? En reel afbureaukratisering? Eller bare flere besparelser?

Jeg må indrømme, at jeg ikke havde hørt om Produktivitetskommissionen, før jeg tilfældigvis i denne uge så i Nyhederne, at kommissionen havde udgivet en rapport, hvoraf det fremgik, at der kan spares…

3 Comments12 Minutes

Indtryk fra en konference om sklerose

På vej hjem efter en konference om sklerose arrangeret af Danske Fysioterapeuter sidder jeg og tænker på, at jeg er lidt imponeret over, at både fysioterapeuter og skleroseramte er meget opmærksomme…

5 Comments1 Minutes

Nudging – hvad er nu det for noget?

I denne uge har jeg undervist i motivationsarbejde i to dage i to forskellige kommuner. Det var som altid spændende at drøfte de mange dilemmaer i arbejdet med andre menneskers motivation. Som et nyt…

0 Comments5 Minutes

Hvordan laver man et spørgeskema om forråelse?

Jeg er blevet kontaktet af en journalist, der vil sætte fokus på forråelse. Hun vil begynde med at sætte en spørgeskemasundersøgelse i gang hos personale indenfor det sundhedsmæssige og sociale…

8 Comments2 Minutes

Faglige tolkninger – og knap så faglige tolkninger

I forårsudgaven af ViPU Viden  fik jeg mulighed for at skrive en artikel om vores tolkninger af andres adfærd. Et emne, der har optaget mig i mange år. Jeg synes stadig, at det giver mening med en…

0 Comments5 Minutes

Neurologi og neurorehabilitering – revideret lærebog fra Munksgaard

Den 18. juli 2013 udkom den reviderede udgave af Munksgaards Neurologi og neurorehabilitering for ergo- og fysioterapeuter fra 2006. Når man sammenligner de to udgaver med hinanden, bliver det…

0 Comments3 Minutes

Tankevækkende og uhyggelig sommerferielæsning

Hvis man trænger til alternativer til de evindelige krimier, så kan jeg på det varmeste anbefale dansk faglitteratur om, hvordan børnehjemsbørn, sindslidende og handicappede er blevet behandlet…

0 Comments1 Minutes

Gamle artikler og nye tanker om problemskabende adfærd

Da jeg genlæste mine artikler Hvad er voldsom adfærd fra 2004 om voldsom adfærd og neuropædagogik, slog det mig, at i dag – ni år senere – er mange af problematikkerne de samme som dengang. Jeg…

2 Comments2 Minutes

Velkommen til min blog

Min bog Når gode mennesker handler ondt udkommer til september 2013. Jeg håber, at bogen kan være med til at sætte skub i debatten om, hvordan mennesker med behov for professionel hjælp behandles i…

14 Comments1 Minutes