Tanker om at sende anmeldereksemplarer af bogen

I forbindelse med min bogs udgivelse skulle jeg tage stilling til, hvem der skulle modtage et anmeldereksemplar. Det gav sig selv, at alle bladene fra fagforeningerne for personale, der arbejder med mennesker skulle have et eksemplar. Organisationerne Sind, Rådet for Socialt Udsatte, Hjerneskadeforeningen, Ældresagen, LEV, Hjernesagen, ADHD-foreningen, Landsforeningen for autisme, Landforeningen for Downs syndrom og Landforeningen Bedre Psykiatri var selvskrevne ligesom de faglige tidsskrifter ViPU, Job uden Vold, Inkl. og Nyhedsbrevet Social- og Sundhedsassistentklubben Århus. Jeg ville ønske, at der var flere faglige tidsskrifter; men besparelserne har desværre medført, at flere blade ikke længere udgives.

Der er en del journalister, der interesserer sig seriøst for emnet uden at være sensationslystne, så af sted røg eksemplarer til Information, Kristeligt Dagblad, Nordjyske og Berlingske. Journalist Miki Mistrati ledede Bastard Films indsats på Ringbo, Sjælør, Strandvænget og Fælledgården i 2006-2007 og udgav efterfølgende bogen ”Velfærd?”, så han skulle også have et eksemplar. Det samme skulle Poul Erik Skammelsen fra TV2 News og Lisbeth Zornig fra Radio24syv. For en god ordens skyld blev der også sendt et eksemplar til både P1 Orientering og P1 Eksistens. Det var ydermere en stor fornøjelse at sende eksemplarer til et par håndfulde samarbejdspartnere, som jeg har drøftet bogens emner med i årevis. Det giver en god følelse af fagligt fællesskab.

For en uges tid siden så jeg Enhedslistens nye plakater http://www.enhedslisten.dk/f%C3%A6llesskab, da jeg stod og ventede på tog. På plakaterne stod der tekster om fællesskabet og om vigtigheden af at bevare velfærdssamfundet. Det kunne jeg ikke være uenig i. Jeg kom til at tænke på, at jeg flere gange er blevet kritiseret for, at min bog – og især min kritik af positiv tænkningen – er for politisk. En kritik, som jeg i øvrigt tager som en kompliment. Så slog det mig, at jeg egentlig burde sende et anmeldereksemplar til udvalgte politikere. Men hvem skulle det være? Hvilke udvælgelseskriterier skulle jeg benytte mig af? Det gav sig selv, at sundhedsminister Astrid Krag og socialminister Anette Vilhelmsen skulle have en bog. Derefter grublede jeg over, hvilke politikere der reelt ville interessere sig for, hvordan velfærdssamfundet smuldrer i disse år. Der findes mange politikere, men de fleste interesserer sig mere for økonomi og positiv facade end for, hvordan mennesker med behov for hjælp reelt bliver behandlet. Jeg kunne – til min egen overraskelse – kun komme i tanke om to politikere: Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.

Min overraskelse handlede lige så meget om, at det parti, som jeg ellers stemmer på, slet ikke var repræsenteret, som om at listen over politikere blev så kort. Lige så opløftende som det var at lave lange lister over de fagpersoner og organisationer, der arbejder hårdt for, at mennesker med behov for hjælp behandles ordentligt – lige så tomt var det at lave en ultrakort liste over politikere, der interesserer for kvaliteten af vores velfærdssamfund. Jeg har dog et lille håb for, at listens korthed skyldes min manglende viden om politikernes sociale engagement …

15 kommentarer

 1. Jeg synes at det er fint at få en seriøs anmeldelse af din bog, og hvem er bedst til dette end os der arbejder i det etableret system. Jeg har tænkt meget over det der med hvem af politikkerne der seriøst mener at der skal forbedringer til for at kunne opretholde eller endda en forbedring af det velfærdsystem der engang blev bygget op, men som sejler mere og mere. Jeg læste i FOA`s fagblad at kommuner sparer for de flestes vedkommende over 20 %, her i Odense er det endda med en Socialdemokratisk ledet byråd og regering, så kan man jo kun ryste på hovedet, hvor jeg tænker hvem fanden ( undskyld sprogbrug) skal man så snart stemme på, ja reelt er der kun enhedslisten, for da Dansk Folkeparti havde “magten” blev velfærden så bedre, nej det gjorde den ikke. Man skal tænke over at Dansk Folkeparti er et højre parti, og stemmerne går til Lars Løkke, som vil have skattelettelser til dem som har allermest. Så ja Dorte det kan da godt være Kristian vil være den der kan anmelde din bog, men det vil jeg nu stille spørgsmåltegn ved.

  • Dorthe Birkmose siger:

   Nu skrev jeg jo ikke noget om, hvem jeg ville stemme på, Jannie 😉 Jeg synes, at det politiske system er svært at gennemskue. I gamle dage var der noget, der hed venstre- og højreorienterede partier. Og i mit hoved kunne partierne placeres på en linie alt afhængig af, hvem der lå til venstre, i midten og til højre. Men sådan er det vist ikke mere?!

 2. Bettinna Svendsen siger:

  Hej Dorthe

  Mette Fredriksen kunne sikkert have glæde af et eksemplar.
  Jeg har lige set dele af din video på youtube. Du er da helt fantastisk til at fortælle og forklare. Det var morsomt og tankevækkende. Velfærdssamfundet er vist desværre ikke eksisterende, her i landet mere. For mig, ser det ud til at højre og venstre ikke længere findes i politik. Alle politikere er blå smølfer. Måske dikteret fra EU? Jeg ved det ikke. Har ikke forstand på politik. Jeg ved til gengæld, at velfærden er skåret så meget i, at mennesker rundt omkring i landet kæmper for at få dækket deres basale behov. Derfor skyder der flere og flere foreninger/ facebookgrupper op, som vil prøve at rette op på tingene. I klemme i det kommunale system er en af dem. Oprettet af læge Stig Gerdes. Du ville være guld værd, som sparringspartner til fremtidige tiltag, for at ændre forholdene for tusindvis af mennesker i Danmark. Så har du tid og lyst, er jeg sikker på at du bliver modtaget med kyshånd. Syge og kontanthjælpsmodtagere er desværre ikke særligt troværdige. Det er jo fordi, vi ikke har ja- hatten på, så det er vores egen skyld. Der er brug for troværdige mennesker som dig. Med venlig hilsen Bettinna

  • Dorthe Birkmose siger:

   Hej Bettinna
   Jeg har sendt min bog til Mette Frederiksen. Mere kan jeg ikke umiddelbart gøre. Det er svært at vide om kritikken af dansk socialpolitik når frem til politikerne.
   Tak for tippet om “I klemme i det kommunale system”. Det vil jeg meget gerne deltage i. Jeg nyder også at være med i facebookgruppen “Tag faget tilbage”, hvor der er mange skarpe og interessante drøftelser.

 3. bettinna svendsen siger:

  Tak for svar – måske skulle jeg have undersøgt mere om dig, inden jeg opfordrede til at deltage. Jeg kan se at du d. 26/5 skal holde foredrag eller undervise på Filadelfia. Her er nævnt Per Finks bog om funktionelle lidelser. Så hvis du er med på TERM-bølgen, så tror jeg ikke du skal deltage i “i klemme”. Jeg håber da at jeg har fået forkert fat i det, og at bogen bliver anvendt som “det er noget I skal holde jer fra hokus pokus”, i stedet for at undervise i metoden. M.V.H.

  • Dorthe Birkmose siger:

   Hej Bettinna
   Man kan finde mange informationer om hinanden ved at google lidt. Men jeg håber ikke, at du dømmer mig på baggrund af, hvilken litteratur jeg bruger som baggrund for min undervisning. Lån hellere min bog og se, hvad jeg står for (heller ikke her må du dømme mig ud fra min litteraturliste). Når jeg underviser, så er mit udgangspunkt altid, at personalet har hovedansvaret for, at mennesker med behov for hjælp bliver behandlet med respekt og reelt bliver hjulpet. I min undervisning om funktionelle lidelser bruger jeg typisk formiddagen på at beskrive et udsnit af de dissociative lidelser samt de forskellige former for bodily distress syndrome (BDS). Om eftermiddagen drøfter jeg med personalerne, hvad vi kan have af blinde pletter, som gør os uprofessionelle og ude af stand til at hjælpe andre. Dagens rundes af med nogle generelle overvejelser om, hvordan vi fx kan være behjælpelige med at skabe rammerne for den nødvendige mentale restitution i hverdagen for mennesker, der er under ekstremt pres og har mødt oceaner af mistro og devalueringer gennem mange år. Jeg bruger ikke TERM-modellen. Jeg må indrømme, at jeg faktisk ikke kender denne model – eller til kritikken.

 4. bettinna svendsen siger:

  Hej Dorthe
  hvis du underviser ud fra at mennesker skal behandles med respekt- og skal hjælpes, så forstår jeg ikke at du bruger Per Finks bog. Det er netop ikke respekt – han tager anerkendte WHO diagnoser og konverterer dem til forskningsbetegnelsen funktionelle lidelser, som betyder at personen pludselig er hypokonder og bare skal helbredes for det med motion, mindfulness og lykkepiller. Der er gode penge i det for Per Fink, Tryg, regeringen og medicinalindustrien, men ingen dokumentation på at det virker! Hvis du ikke kender til TERM-modellen, hvilket undrer mig, da der har været meget fremme, så vil jeg da opfordre til at du læser bogen, som er sendt ud til praktiserende læger. Funktionelle lidelser og TERM er 2 sider af samme sag. Så har vi hver især en bog vi kan gå i gang med! M.V.H.

  • Dorthe Birkmose siger:

   Hej Bettinna
   Tak for lektierne. TERM-modellen står nu på min lange liste over emner, som jeg burde vide meget mere om. Der står den sammen med: Mindfulness, KRAP, Susan Harts budskaber, Alex Linleys udgave af positiv psykologien, Daniel Kahnemans bestseller om at tænke hurtigt og langsomt, Janne Hagelquists bøger om mentalisering og ikke mindst Svend Brinkmanns nye bog om “Det diagnosticerede liv”. Jeg tror, at jeg kaster mig over “Det diagnosticerede liv” først.
   Men jeg skal da lige høre: Synes du at begrebet “funktionelle lidelser” er et forkert begreb? Jeg synes nemlig, at det virker som et godt begreb, der er renset for den mistro og fordømmelse, der er uløseligt hæftet sammen med begreber som “hysterisk” og “hypokondri”. Jeg er selvfølgelig godt klar over, at der skal meget mere til end et begreb for, at vi kan få samme respekt for funktionelle lidelser som vi har for andre stresslidelser.

 5. bettinna svendsen siger:

  Hej Dorthe
  Funktionelle lidelser ER Per Fink og Co`s betegnelse for Hysteri og hypokondri. Så ja det er helt igennem forkert, at en mand kan tage diagnoser, som er anerkendt af både WHO og den danske regering – og konvertere dem til hypokondri og hysteri. Efter Funktionelle lidelser og TERM modellerne er bl.a. ME, whiplash, bækkenløsning, og fibromyalgi noget der foregår i hovedet på folk. Efter mange års forskning indenfor de enkelte sygdomme – samler Fink dem alle sammen under èt. Helt uden dokumentation for hans påstande om hvad der virker! Har du set dokumentation? Eller måske anerkender du heller ikke sygdommene, som Per Fink har konverteret – til sin fordel. Når man læser meget af det, klinikken for funktionelle lidelser har spyttet ud i over et årti, så handler det om at begrænse folks forbrug af offentlige ydelser, lige fra lægebesøg til førtidspension! Trygfonden som har givet over 100 mill. til klinikken, har vist sparet mere på færre udbetalte forsikringer.
  “Term-modellen står nu på min lange liste over emner, som jeg burde vide meget mere om”, ????? Jamen så håber jeg da, at du når at vide noget mere, inden du underviser i det igen. Jeg tror bare vi lukker den her. Tak for snakken. Og pøj pøj fremover!

  • Dorthe Birkmose siger:

   Hej Bettina
   Funktionelle lidelser er et 150 år gammelt begreb indenfor neurologien – og altså ikke Per Finks opfindelse. Men sandsynligvis kommer vi fremover til at tale mere om BDS (Bodily Distress Syndrome) i stedet for. Her på falderebet vil jeg blot gentage, at jeg ikke underviser i TERM-modellen; men at jeg underviser i arbejdet med funktionelle lidelser. Jeg kender ikke Per Fink, men jeg synes godt om de to bøger, som han har skrevet. Så dem bruger jeg. Ligesom jeg bruger Callesen & Holms bog om helbredsangst og lærebogen Klinisk psykiatri. Og selvfølgelig retter jeg mig efter WHOs ICD-10. Det er jo det normalitets- og sygdomsopfattelse, som er mit som professionel. Jeg ser frem til at se forandringerne i ICD-11 – også indenfor de sygdomme, hvor der ikke kan findes en fysisk årsag til smerterne og lidelserne. Jeg deler bestemt din bekymring for, at der bliver taget beslutninger om hvilken hjælp mennesker kan modtage udelukkende på baggrund af økonomiske overvejelser i kommuner og regioner. Det er ikke i orden.
   Mange hilsner fra Dorthe

 6. Susanne janns siger:

  Det der er galt med Prr Finks brug af “funktionelideler ” er at han undelægger who godkendte FYSISKE diagnoser,under diagnoser som IKKE er godkendt som diagnoser nemlig BDS og funktionelideler.
  Og i forbindele med din bog om ondskab,så mener jeg der mangler et afsnit om, hvorfor arbejdskolegaer og profetionskoleger IKKE tør eller vil sige fra når de møder “onskab” hos kolegaer, som er mere “betydningsfuld” end dem selv.men konsekvendt. “lukker øjene” og ikke undersøger om “der er noget om snakken ” men først reager når “den glødende pistol” er affyret,og”unskab ” afdækkes ikke hos læger ol, nærmest tværdimod,så længe læger har regler om at man ikke må kritisere andre læger offentlig. Hviklet vi har oplevet med Stig Gerdes og hans kritik af Per Fink
  vil du se exp på “ondskab” og hvordan den eftrr min mening udføres af psykologer ol,så kik på “Karina Hanseb ssgen” bl på “klemt” og brev fra avokat Skjoldhøj til sundhedsministren om sagen DER ONDSKAB OG MAGTMISBRUG,som i som psykologer og læger burde undersøge og tage afstandfra,elle er det et gidt ex på at “frygt “for kolegial press skaber “ondskaben ” i ALLE mennesker

 7. Dorthe Birkmose, det skuffer mig, at du benytter psykiater Per Finks bøger til undervisning, for de mangler i den grad evidens.
  Der er INGEN beviser på at funktionelle lidelser findes andre steder end i psykiaternes hjerner. De omk. 20 fysiske sygdomme, som de har ‘stjålet’ og indlemmet i deres diagnose, har ALLE en ICD-10-kode fra WHO. Hvordan kan er psykiater fra lille DK tillade sig at sætte sig ud over WHOs beslutninger, og hvorfor lader DKs politikere det ske?
  Det kan ske, fordi Sundhedsstyrelsen har tilladt det og bakket det op, fordi de troede på, sammen med kommunerne, at man kunne spare mange penge i sundhedssystemet. Men det er der ikke kommet beviser på heller i de 16 år Forskningsklinikken har eksisteret.
  Psykiaterne KAN IKKE kurere fysisk syge borgere.
  De har en vis succes med at hjælpe stress-ramte, men selv de bliver ikke raske og efterspørger opfølgningskurser på klinikken, hvilket de ikke kan få.
  Og så Bettinna skriver her oven over, prøv at læse Term-modellen i den originale udgave, den er ikke sjov læsning for folk, som kan lide ligeværdighed. Hele begrebet funktionelle lidelser BYGGER på den samtale / manipulations-model.
  Du kan læse noget af den her: http://index.funktionellidelse.dk/?p=39
  Du kunne også prøve at læse om Karina-sagen på Fb i gruppen af samme navn, hvor du kan finde original-dokumenter under filer, start nedefra. Den sag er en skændsel, og udstiller hvad der kan komme ud af psykiaterne på Forskningsklinikkens overgreb på en ME-syg ung kvinde.

  • Dorthe Birkmose siger:

   Kære Bente

   Jeg synes, at det er ærgerligt, at du dømmer mig på baggrund af en kilde på min litteraturliste. Du er velkommen til at være uenig med mig. Men hvis du vil være skuffet, så synes jeg, at du burde kende til min undervisning og mine pointer først. Ellers kan du jo ikke vide, hvilken vinkel jeg lægger på det faktum, at der er medicinsk uforklarlige symptomer, som professionelle i forskellige sammenhænge skal forholde sig til. Jeg prøver at efteruddanne professionelle til at være en reel hjælp for mennesker, der har brug for hjælp.

   Venlig hilsen fra Dorthe

 8. Susanne janns siger:

  Dorthe,nu du nu mener at bente, bedømmer dig ud fra din litteraturliste,od du syndes det er ærgelig,så syntes jeg til gengæld,at det er ærlige at du så ikke forsøger at redegør, hvordan PER fink og hans bøger indgår,da det jo virker til i dine tidliger svar, at du er positiv over for funktionelideler,lige som du åbenbart forbinder funktionelider med stress ol,men kritiken af PER FINK,grunder jo ikke i at han mener STRESS er en funktionelidele,men kritike skyldes at PER FINK og co,mener st FYSISKE sygdomme,som hsr deres egen disgnose kode, og er opført på WHO liste som FYSISKE sygdomme,bla fibromyalgi,me/cfs,piskesmæld,isv osv osv, er FUNKTIONELIDELER,eller BDS,og at PER.FINK på trods af at patientombudet har fastslået,at man ikke må brude dusse betegneler som.diagnoer,rask skriver i pstientjounaler,helbredsatt mv,at patientern lider af BDS og FL,og det er det at PER FINK,inndlemmer FYSISKE DIAGNOSER,under funktionelider,som netop er en betegnele henhørende pdykiske diagnoser som stress mv,.
  Der for vil det være interesant at få oolyst om du er enig med PER FINK,eller om du på dinne kurser mv,også indlemmer de samme fysiske diagnoer under psykriatrien og anser patientern som værende psykisk syg eller fysisk syg,ig gør du evt opmærksom på når du holder foredrag og undervisser mv,at du ikke anser disse diagnoser som værende funktionelideler,eller vil du slet ikke svar,fordi du er enig med Per Fink,men blot ikke vil melde dette klart ud.

  • Dorthe Birkmose siger:

   Kære Susanne

   Jeg ved godt, at I er en gruppe, som bekriger Per Fink og begrebet om funktionelle lidelser. Jeg ønsker ikke at deltage i den krig – hverken på den ene eller anden side. Jeg synes, at det er ødelæggende at bekrige hinanden. Kritik er velkomment, men ikke fjendebilleder. Det er langt mere nuanceret end som så. Komplicerede lidelser bør ikke reduceres til et enten/eller mht fysiske og psykiske årsagssammenhænge, og uenigheder bør ikke reduceres til et “enten er du med os eller imod os”. Vi burde have samme interesse i at hjælpe de mennesker, der får en dissociativ lidelse eller en somatoform lidelse (begge diagnoser findes i WHOs ICD-10, som du sikkert ved).

   Mange hilsner fra Dorthe

Leave a Reply