Dette er en overspringshandling! Jeg burde nemlig lige nu gennemse preview-optagelsen af et foredrag, som jeg holdt i fredags. Jeg har bare et meget lille – faktisk ikke-eksisterende – behov for at se på mig selv i en time. Så dvd´en ligger lige der ved siden af mig …

Preview dvd

Dvd´ens indhold
Dvd´en indeholder et timelangt foredrag om ”Vores tolkninger af andres adfærd”. Jeg har tidligere skrevet en artikel om emnet i ViPU Viden, og jeg har i årevis undervist i vigtigheden af professionelles tolkninger. Det har krævet løbende præciseringer og nuanceringer, og nu følte jeg mig klar til, at foredraget kunne optages. Jeg taler om variationerne af problemskabende adfærd og om den afmagt, som den medfører. Jeg fortæller om de tre tolkninger, som kan dukke op i vores tanker, samtaler og papirer: 1. Tolkninger, hvor afmagten vendes indad. 2. Tolkninger, hvor afmagten vendes mod den anden. 3. Tolkninger, hvor afmagten dæmpes med en faglig forståelse af, at al adfærd er udtryk for noget. Med begreberne om varme og kolde kognitioner forsøger jeg at forklare, hvorfor det bliver ved med at være så svært at fastholde den faglige tænkning.

En idé om at lave en dvd-serie
Jeg skulle holde foredraget for 350 deltagere på årskurset arrangeret af DemensKoordinatorer i Danmark. Når der er så mange deltagere, kommer der typisk ikke spørgsmål eller kommentarer, hvilket er ideelt til en optagelse. Efter aftale med arrangørerne medbragte jeg Andreas Frøsting fra Netikka som kameramand for at kunne lave endnu en undervisningsdvd. Jeg har fået at vide, at dvd´en ”Når gode mennesker handler ondt” bliver brugt både som afsæt for diskussioner på personalemøder og som undervisning på de arbejdspladser, der ikke længere har penge til temadage. Jeg har derfor planer om at få optaget nogle flere foredrag de næste par år – og på den måde få lavet en lille serie af foredrag, der kan være lettilgængelige. Jeg tænker på emner som: Motivationsarbejde, forsvarsmekanismer, gruppedynamikker a la Bion, omsorgssvigt og tilknytningsforstyrrelser, konflikthåndtering osv. Jeg skal dog have gennemarbejdet foredragene grundigt forinden, og desuden er jeg afhængig af at have muligheden for at holde foredrag for en stor forsamling, så det ikke bliver irriterende for deltagerne.

Fornøjelsen ved at se professionelle arbejde
Det var også Andreas, der lavede dvd´en ”Når gode mennesker handler ondt”. Han ved præcis, hvad der skal til for at lave et godt resultat. Han medbragte to kameraer for at kunne lave en optagelse med afvekslende klip. Han hersede og regerede med lyd og lys – og med mig –, indtil det blev godt nok. Og nu har han lavet preview-optagelsen, som jeg skal kommentere på og finde et par klip til youtube. Vi overlader det kreative arbejde med coveret til grafiker Per S. Reenberg fra Walnut. Per lavede også cover til den første dvd, forside til min bog og denne hjemmeside. Jeg er meget imponeret over, hvilke idéer han – tilsyneladende ubesværet – kan få og udføre. Det er en fornøjelse at se to ægte fag-nørder arbejde. Tjek evt. http://netikka.dk/en-US/ og http://walnut.dk/.

Jeg ved ikke, hvornår dvd´en vil være klar til distribuering. Men jeg skal nok lave et opslag her på hjemmesiden, når vi er nået så langt.

DemensKoordinatorer i Danmarks årskursus
Jeg kan varmt anbefale, at man holder et vågent øje med, hvad DemensKoordinatorer i Danmark arrangerer: http://www.demens-dk.dk/. Det blev en enestående oplevelse at holde foredrag for professionelle, som kom fra hele landet, Færøerne og Grønland. Deltagerne havde været igennem et omfattende og tætpakket program med et højt fagligt niveau, og de var nu nået til tredje og sidste dag. Jeg har aldrig mødt mage til koncentration og fællesskabsfølelse. Når man sidder som deltager blandt mange andre, kan man tro, at foredragsholderen ikke ser én. Men som foredragsholder laver jeg ikke andet end at stå og se på hver enkelt deltager. Der blev lyttet og tænkt. På et tidspunkt var der så stille i salen, at jeg fik lyst til at dæmpe stemmen for ikke at forstyrre tankerækkerne. Det var intenst.

Måske skulle jeg bare se at få set den preview-optagelse …


Relateret Indhold


Privacy Preference Center

%d bloggers like this: