Som en del af jer nok har læst i aviserne (Kristeligt Dagblad, Politiken, Berlingske) eller set på facebook, tog radio24syv-journalisten Ayse Dudu Tepe dette billede i weekenden:

Fodboldfans mobber flaskesamler

En gruppe fodboldfans smider dåser og flasker efter en kvinde, der går rundt i springvandet for at samle flasker. Ifølge aviserne bliver kvinden hånet, hældt øl på og kastet mønter efter. Jeg har skimmet nogle af de kommentarer, som er kommet på facebook og på avisernes hjemmesider. Det er er tankevækkende, at der er mennesker, der sviner fodboldfans´ne til med ord, som jeg ikke vil gengive her. Tænk, at der nu sidder mennesker ved deres computere og kaster nedsættende ord efter de fans, som kastede dåser efter kvinden. Nogle sviner de politifolk, som ikke greb ind, til. Andre sviner Tepe til, fordi hun tog billedet uden at gøre noget. Endelig er der folk, der seriøst forsøger at bevise, at det ikke var så galt endda. Det bliver bare ved og ved og … Jeg skal da også være den første til at have forståelse for, at forargelse er en effektiv forsvarsmekanisme, når man ser et foto af en kvinde, der fornedres. Forargelse dæmper ens angst for at det kunne ske for én selv – angsten for at blive mobbet, angsten for at deltage i mobning samt angsten for at bevidne mobning uden at have styrken til at gribe ind. Men det hjælper ikke på problemerne at nedgøre fodboldfans i stedet for at nedgøre flaskesamlere.

Jeg er glad for, at jeg fik muligheden for at udtale mig om den forøgede samfundsmæssige forråelse på P4 København her i eftermiddag. Det hjalp i det mindste lidt på min egen afmagtsfølelse. Inden interviewet nåede jeg at tale med en journalist om, hvad jeg ville blive spurgt om og i hvilken rækkefølge at spørgsmålene ville komme. Mine noter kom til at se således ud:

foto (8)

 

Hold da op, hvor går 3-4 minutter hurtigt. Men jeg nåede vist nogenlunde at få sagt dét, som jeg gerne ville sige. Jeg fik sagt, at jeg kan genkende den beskrevne stigning i forråelsen. Og de tre årsager til forråelsen, som jeg nåede at nævne, var: Angsten i kølvandet på finanskrisen; den alment menneskelige tendens til at passe bedre på sine egne end på dem, der er anderledes samt det negative/positive sprogbrugs opdeling i vindere og tabere.

Jeg kan godt lide artiklen i Kristeligt Dagblad om, at fotoet af den flaskesamlende kvinde er et billede på, hvordan udsatte generelt behandles. Læs http://www.etik.dk/hverdagsetik/2014-09-22/flaskesamlerbillede-viser-hvad-udsatte-m%C3%A5-leve-med-hver-dag

Jeg blev spurgt om, hvad vi skal gøre for at modvirke forråelsen. Tja … vi kan starte med at tale ordentligt om mennesker, som har brug for hjælp. Hvad jeg ikke nåede at sige i interviewet er, at vi også bliver nødt til at gøre os klart, hvordan vi bliver i stand til at gribe ind, når vi er vidne til krænkelser af andre mennesker. Og det er ikke nemt …


Relateret Indhold


Privacy Preference Center

%d bloggers like this: