Butikken udvider – med citatprints, nøglesnor, USB-stik, mulepose og ikke mindst en hue

Nu kan man via min hjemmeside eller på mine konference-stande købe forskellige citater. Jeg har valgt nogle af de sætninger, som jeg selv har lagt mærke til, at jeg hyppigt siger. Og jeg modtager gerne forslag til andre citater, hvis I har nogle gode idéer.

Historien er, at jeg blev vældig inspireret af de citat-øl, som LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) fik lavet i december til en temaaften. De havde udvalgt diverse citater om kritik, vold, kontrol, tillid, mentalisering og forråelse. Det var en rigtig god ide at lave øl-etiketter med faglige citater, som man i ro og mag kunne læse (med en god smag i munden) og måske drøfte med dem, som man sidder sammen med. Jeg tænkte dog, at det ville virke mærkeligt, hvis jeg begyndte at sælge øl ved min stand ved diverse konferencer. Måske mest sært ved morgenforedragene og lidt paradoksalt ved alkoholbehandlingskonferencerne. Men idéen med korte citater i stedet for lange bøger og artikler var dog stadig tiltalende, så jeg begyndte at brainstorme med grafisk designer Per S. Reenberg, der har lavet min hjemmeside, omslagene til både bog og dvd´er, min roll-up og meget mere. Det er dog svært at gætte, hvad der kunne være relevant for andre, så vi endte med at lave fem forskellige ting: Prints i A4-størrelse, mulepose, hue, USB-stik og nøglesnor. Jeg regner med at modtage nøglesnorene i denne uge, og resten har jeg liggende i kasser på mit kontor. Klar til salg. Jeg håber, at der er noget af det, som kunne interessere – både lidt for sjov og forhåbentlig også for alvor. Det hele kan tjekkes ud på:

Butik

Idéen er ganske enkelt, at man kan bruge citaterne til at gruble videre over, hvad man selv synes – og til at drøfte emnerne med hinanden. Jeg håber, at der kunne blive plads til et citat hist og pist på personalekontorerne rundt omkring i landet.

Der følger ikke rammer med citatsprints´ne, men en billig løsning kunne være en sort billedramme eller hvid billedramme, som er dem, der kan ses på fotoet.

Mulepose-citatet er nok den sætning, som jeg har sagt flest gange, når jeg holder foredrag om risikoen for forråelse. Jeg bruger sætningen, når jeg skal forklare, hvorfor professionelle, der ønsker at gøre godt, alligevel kan gøre andre ondt. Og jeg bruger sætningen, når jeg afkræves løsninger på problemet med forråelse. Alternativet til forrået tænkning er faglig tænkning, men det kan være næsten umuligt at skelne mellem dem i praksis. Og det kan være svært at skifte fra forråelse til faglighed.

Jeg bruger USB-stikket til at gemme mit udkast til min næste bog på. Eftersom bogen kommer til at handle om motivationsarbejdet, så giver det meget god mening. Jeg vil selvfølgelig ikke tage æren for konklusionen om, at mennesket ikke behøver at blive motiveret af andre, fordi mennesket allerede er motiveret. Det har langt klogere psykologer som L.S. Vygotsky og C.R. Rogers skrevet for mange år tilbage. Det er bare som om man bliver nødt til at gentage det for sig selv med jævne mellemrum. Især når man begynder at blive fyldt af idéer om at styre andre mennesker i bestemte retninger “for deres eget bedste” … så er det tid at skabe klarhed i egne tanker.

Egentlig blev jeg nok gladest for huen. Det har været nogle tunge år med alt for meget snak om ja-hatte og nej-hatte, som man åbenbart skulle vælge imellem. Jeg har brugt en del tid på at understrege, at man ikke bør tænke i enten/eller, når man samarbejder med andre mennesker. Det er ikke et valg mellem at være positiv eller negativ i sin tænkning. Der er heldigvis en tredje mulighed, og det er, at man kan være nuanceret i sin tænkning. Så nu vil jeg nyde det kolde forår og trække nuance-huen godt ned over ørerne 🙂

11 kommentarer

 1. Lisbeth Johansen siger:

  Forslag til en t-shirt / sweatshirt.
  Et citat som jeg tror du har skrevet på indersiden af omslaget af din bog om forråelse: “husk vi er bare mennesker”.

 2. Dorthe Birkmose siger:

  Det er rigtigt. Det har jeg nogen gange skrevet – og sagt rigtig mange gange. Det er noteret! Tak.

 3. Inge Wie siger:

  T-shirts ville være godt,- helst nogen kan kan tage på på arbejde, så nogle neutrale hvide med letlæselig stor skrift.
  Tænker lige over citat, men kunne godt tænke mig noget om at se mennesket der hvor det er, i den virkelighed det oplever, vi er alle mennesker, men ikke to er ens, Different not less, eller noget i den retning. Try to walk a mile in my shoes. Har du ikke er citat der dækker det ?
  Fantastisk idé!
  Elsker statement T-shirts Og citat-øl.

  • Dorthe Birkmose siger:

   Hmm, et sådant citat må jeg vist lige tænke over. Jeg kan godt se, hvad du mener. Kunsten er at formulere det kort og præcist. Og tak for tippet om t-shirts. Det er også noteret. Og ja, det var altså en god ide med citat-øllene 🙂

 4. Dorte Østergaard siger:

  Når nu vi taler om citater… så er sprogbruget jo nærliggende. Jeg kunne godt tænke mig, at det var en del af dine fine oplæg – at vi med sproget udtrykker, hvad vi tænker – og at vi godt kan ændre på vores tankegang ,hvis vi ændrer på vores valg af ord, når vi taler om en beboer. 🙂

  • Dorthe Birkmose siger:

   Du har ret. Jeg skal have lavet et citat om sprogbrugets betydning. Jeg må tænke mig om …

   • Det sorte får siger:

    Meget apropos kunne der stå: “One size doesn’t fit all”.

    Og hvis det virkeligt skal understreges at det gælder, så kunne du nøjes med at sælge den i kun én størrelse 😛

 5. Det sorte får siger:

  Det overrasker mig helt, hvad er din motivation?

  Du skriver: “Men idéen med korte citater i stedet for lange bøger og artikler var dog stadig tiltalende…” Quick-fixes tiltaler de fleste men de virker sjældent.

  Det forekommer mig at være lidt for poppet og knap så fagligt…og desuden lidt dyrt (en 4GB USB til 110 kr.).

  Men der findes da problematiske citater derude, som jeg håber bliver taget ned fra opslagstavlerne rundt omkring og erstattet af dine i stedet.
  .
  Jeg klarer ventetiden frem til din næste lange bog.

  Og jeg er helt vild med ordet “citatsprints´ne” det er sejt og dynamisk og jeg synes at det afspejler dig !!! Det ord er en er genistreg 😉

  • Dorthe Birkmose siger:

   Hej sorte får

   Dette tiltag handler om at kommunikere de samme pointer, som jeg formidler via foredrag, artikler, lærebogskapitler og min bog. Mit job er at samle fortællinger fra professionelle, borgere og pårørende om alt dét, der også sker – udover det gode samarbejde – for at formidle en samlet fortælling. Du skriver, at det er poppet med citater. Jeg slog det op i Den Danske Ordbog, hvor “poppet” defineres som “overfladisk, umiddelbart tiltalende og let at forstå, og som derfor henvender sig til et meget bredt publikum” Og så står der “Se også letkøbt”. Selvfølgelig kan en enkelt sætning ikke indeholde samme dybde som en hel bog, så jeg kan godt se, hvorfor du synes, at det er overfladisk. Men nogle gange kan enkelte sætninger fungere som læresætninger. Jeg bruger selv sætninger som “mennesket er motiveret”, “vi er bare mennesker” og “motivation er parathed til handling” til at rette op på mine tanker, når jeg er ved at fare fagligt vild. Og mht til at citaterne skulle være lette at forstå og derfor henvender sig til et bredt publikum … ja, det kan jeg som formidler da kun håbe på. Det eneste, som jeg ikke vil give dig ret i, at citaterne skulle være letkøbte. Alle citater hviler på en solid blanding af forskning og barske erfaringer hos borgere og professionelle. Alt sammen særdeles dyrekøbt.

   Godt at høre at du vil læse min næste bog. Jeg skriver løs hver gang jeg får en ledig stund …

   • Det sorte får siger:

    Hej igen, mit ordvalg var nu ikke kun mindet på dine citater, det var også det der element af udvidelsen med en interiør-butik/merchandise som jeg finder poppet.

    Og helt generelt er jeg ikke vild med at man “opfinder” citater, bare for at finde på citater. Det virker lidt bedre på mig, når andre mennesker vælger at citere udsagn som giver mening og dybde for individet og måske har samme effekt på mange andre mennesker, end det at man citerer sig selv.

    Citatet om din egen robusthed må du meget gerne uddybe for mig, såfremt at det er tænkt som et generelt faktum og ikke kun er en påstand der gælder for dig personligt?

    Mig bekendt bliver en persons robusthed ikke generelt øget ved de tiltag du beskriver, men derimod øges menneskets robusthed ved at mennesket med passende intervaller, bliver udsat for belastninger/stress af en passende størrelse, som er store nok til at påvirke personen, men små nok til at man klarer sig igennem med succes.

    Og det er min opfattelse at det helst gerne må starte tidligt i livet, med titte-bøh leg/”træning” og hvad det ellers hedder, hvorefter man kan udvide træningen efterhånden som robustheden øges.
    Den slags stress, som ikke er for overvældende eller for langvarig eller hyppig, og som passer til vedkommende som skal gå igennem den, er det som jeg forstår skulle øge robusthed.
    Jeg har ikke indtrykket af, at det du beskriver generelt skulle skabe robusthed, da man har brug for belastningerne for at opleve at man er kompetent til at klare sig igennem, og at det “hele nok skal gå”, men jeg vil meget gerne læse om det hvis du vil pege mig i relevant retning, for lige det citat har jeg svært ved at se fagligheden i?

    Med hensyn til udvidelsen af shoppen, og fagligheden, og det at det nævnte element af “letkøbt”, ikke primært var rettet mod dine citater, kunne du så ikke overveje noget lidt mere “let” end en bog, men noget lidt mere hmm…fagligt berigende, end nuværende alternativ?

    Jeg har en idé om, at rent psykologisk, så sorterer hjernen informationer fra som er konstante/statiske. Som f.eks. udsmykning i form af tekst i billedrammer. Jeg tror simpelthen at det er for søvndyssende for hjernen, længe inden at den har set på den samme tekst hver dag i 4 uger, også selv om nogle citater er skrevet med en font som er fængende, flotte og dynamiske.

    Jeg mener til stadighed at mennesket har brug for at tænke selv, hvis indlæring reelt skal ske på en måde der kan overføres til egen praksis, som f.eks. er nødvendig for at være en oprigtig hjælp for andre. Det er min opfattelse, at for at refleksionen får de bedste forudsætninger, så skal der være lidt mere fart over feltet end det der er i f.eks. en statisk dekoration i form af en konklusion på en væg.

    Eksempelvis kunne det ske gennem sådan noget som en vægkalender. Så bladrer man om til en ny side hver måned, så hjernen bliver tilstrækkelig vågen/stimuleret fordi der sker noget nyt som fanger opmærksomheden ind imellem, og så kunne “billedet”, være en kort tekst (det er du god til ;-P ) hvori du beskrev et etisk dilemma eller en case, på en sådan måde at folk selv skal spekulere og reflektere over indholdet og selv nå frem til “løsningen” eller bedre endnu, “løsningerne”, efterhånden som månederne passerer. Det kan nemlig også være lidt for letkøbt for læseren at få serveret et svar der er klar til ophængning, efter min mening.

    En sådan “case-kalender”, er endda noget der kunne give anledning til meningsudvekslinger blandt kollegaer, og på den måde bidrage aktivt til at styrke fagligheden og muligheden for “legalt” at debattere den, hvis en sådan kalender tilmed blev hængt op i lokaler hvor personale færdes og mødes.
    Til det formål ville det være fremmende at den rent faktisk havde nogle felter hvori der også er plads til at notere ferieplaner, fødselsdage, morgenbrøds-ordning, kurser osv. (Det virker så åbenlyst, men det afspejles ikke altid i udvalget af vægkalendere).

    Du kan jo reflektere lidt over det 😉

    Det kunne også være en Rubiks cube med citater, eller en væskefyldt 80ér kuglepen hvor den skal vendes 180 grader før end tyngdekraften fjerner ja-hatten og et fagligt budskab kommer til syne, eller andre lidt mere legende/involverende måder at udgive dine budskaber på.

    Kort sagt, noget med lidt mere sprint i budskaberne (jævnfør “citatsprints”) 🙂

 6. Dorthe Birkmose siger:

  Kære sorte får

  Jeg tænker skam over alle dine pointer 🙂 Denne merchandise var noget, som skulle prøves af. Ligesom idéen om foredragsdvd´er og cd´er i sin tid også var en idé, der skal prøves af. Ligesom idéen om at skrive en bog om ondskab og idéen om at lave kurser i eget regi osv. Noget af det viste sig at være en god nok idé, og noget af det var en dårlig idé. Nu lader jeg det være et års tid, og så må interessen og tilbagemeldingerne fra dem, der har købt nogle af tingene, være den egentlige evaluering. Jeg ved ikke, om jeg kommer til at gøre mere i denne retning. Lige nu har jeg temmelig travlt med at skrive lærebogskapitler, artikler, blogindlæg og en ny bog – samtidig med at jeg hele tiden prøver nye idéer af i mine foredrag og samtidig med at jeg forsøger at holde mig ajour med forskning, litteratur og faglige debatter. Jeg har egentlig også nogle idéer om nye bøger, podcasts, kurser, streaming af foredrag, undervisningsmateriale til fri afbenyttelse, forråelsessupervision og tættere samarbejde med andre fagfolk, men det må vist desværre alt sammen vente til jeg får bedre tid …

Leave a Reply